Válasszon nyelvet

#hashtagek

#arahse
120 poszt
#airsoft
113 poszt
#szu_airsoft
108 poszt
#arahseairsoft
99 poszt
#csypanther
88 poszt
#BLSAirsoft
84 poszt
  Bejelentkezés

ASZ2023 Fogalomtár

 
Keresés a fogalomtárban
Fogalom Definíció
Taktikai pajzs

BB lövedék felfogása céljából készített hordozható védőeszköz. Használata minden esetben a szervező engedélye alapján és a megadott szabályok szerint lehetséges.

Taktikai visszaállás

Raj, vagy csapatszintű mozgások esetén, ha a raj létszáma a sebesültek miatt, (vagy az adott harci helyzet miatt) kritikussá válik, vagy az engedélyezett lövedék mennyiség elfogyott, a játékosok dönthetnek úgy, hogy kivonják magukat a játékból és egységesen visszavonulnak a HQ-ra. Ebben az esetben a csapat, vagy raj minden tagja halottnak minősül, függetlenül attól, hogy még nem kapott találatot. Ők már nem medikelhetőek, az általános visszaállási szabályok érvényesek rájuk.

Találat

Minden találat, ami játékost vagy felszerelését éri (akkor is, ha nem jár fájdalommal!) találatnak minősül. Cipőorr, sapka shield, sisak, hátizsák, camelbak, fegyver. Érvényes a találat, ha célzott lövéssel adták le, közvetlenül a játékosra. Azaz a lövedék a lövést leadó játékos irányából éri a játékost. A fentről leeső BB (mortarozás), vagy a visszapattanó BB nem számít találatnak.
A játékos státuszát befolyásoló esemény. A találatot meg kell adni és egyértelműen jelezni kell a szabályoknak megfelelően.

Találat jelzése

A találat megadása az airsoft legfontosabb alapszabálya! A találatot kapott játékos hangos és azonnali “HIT”, “megvolt” “találat” stb felkiáltással jelzi, hogy már nincs játékban. Ezzel egyidejűleg a kezét magasba emelve jelez és a lehető legrövidebb időn belül előveszi, vagy bekapcsolja a találatjelzőjét (nappal narancs kendő, sapka, éjjel piros lámpa). A sebesült játékos medikért kiálthat, de a kivérzési időt a találat helyén köteles kivárni. Ha tűzvonalban, vagy kereszttűzben van, természetesen onnan arrébb kúszhat maximum 1 métert. Sebesült játékost fedezékként használni tilos!

Támogató fegyver

Automata működésre (sorozatlövésre) képes, nagykapacitású tárral/rakasszal ellátott golyószórók, géppuskák.

TDC

Top Dead Center - egy hopup működési elv/ típus, ahol jellemzően a hopup gumi belső lenyomóját / kontakt felületét közepén nyomjuk be általában csavar segítségével

Térdvédő

Térdet, esetleg lábszárat a fizikai hatásoktól védő ruházat alatt, ruházatba épített, vagy ruházatra kívülről rögzített eszköz. Használata kifejezetten ajánlott minden játéktípus esetén. Használatát játékszervező kötelezővé teheti.

Tingli-tangli

Rövidítve tangli, viszonylag kötetlen, általános csapatjáték, az airsoft legelterjedtebb alap játékmódja, melynek során nincs különösebb történet, a csapatok egymásra vadásznak, esetleg területeket foglalnak el. Nincs dress code, jellemzően nincs tár és bb korlátozás sem. A csapatokat általában karszalaggal különböztetik meg.

Töltés

Reload - az a mozzanat a fegyverkezelés során, amikor a fegyver csövébe a lövedék bekerül.

Töltetlen fegyver

Olyan replika amelynek csövében nincs lövedék, vagy idegen tárgy. 

Töltött fegyver

Minden fegyver töltöttnek minősül, amely technikailag egy egységbe összeszerelt állapotba kerül. Akkor is töltöttnek kell tekinteni, ha tárat, akkumulátort már kivették belőle.

Torkolati energia

A kilőtt lövedék cső végénél fellépő energiája. Mértékegysége Joule.

Torkolattűz imitáció

Lövés leadása után létrehozott torkolattűz imitációja. Legtöbb esetben a valós torkolattűzre hasonlító fény a cső végén.

Tracer

Fény-/nyomjelző - elektronikus eszköz hangtompítóba, tárba, vagy hopup kamrába szerelve. Traceres BB-vel használva a BB-t fénnyel feltöltve (sötétben) láthatóvá teszi. Piros, zöld, kék, vagy sárga színben létezik kompatibilis “traceres” lövedék.