Válasszon nyelvet

#hashtagek

#airsoft
158 poszt
#arahse
124 poszt
#szu_airsoft
122 poszt
#BLSAirsoft
107 poszt
#blsjatekszervezes
105 poszt
#AirsoftMagazin
103 poszt
#arahseairsoft
103 poszt
#csiktorfoto
98 poszt
  Bejelentkezés

ASZ2023 Fogalomtár

 
Keresés a fogalomtárban
Fogalom Definíció
Magnifier

Nagyító eszköz. Célja, hogy a saját nagyítási funkcióval nem rendelkező célzó optika képét “közelebb hozza”. “Távcső effektus”. Kiegészítő eszköz.

Másodlagos fegyver

A játékos által használt fő fegyver mellett másodlagosként nála lévő replika (általában pisztoly). Sniper és DMR fegyver használata esetén kötelező.

MASZ2015
Medic

Medik, Felcser - olyan játékos, aki az adott játékon a normál feladatokon felül jogosult a sebesült, kilőtt csapattársat a szabályoknak megfelelően ellátni, “gyógyítani”. A medik is kilőhető, az ő gyógyítására külön szabály nélkül csak másik medik kérhető fel.

Medikelés

A gyógyítás(medikelés) a (sebesült,) passzív státuszú játékos aktívba helyezésére irányuló cselekvés egy másik (dedikált) játékos (medik, felcser) által. A szabályrendszerben, vagy a játékkiírásban lefoglalt gyógyítási mód hatására történik ez a státuszváltás. Többnyire idő és erőforrás (kötszer, stb.) felhasználásával végzendő. Végeredménye a játékos gyógyulása, újra játékba lépése, valamint az adott sebesülési jelzés (narancskendő, feltett kéz, piros világító fény) befejezését jelenti.

Medikelések száma

A játékosokat hányszor és milyen feltételek mellett lehet újra játékba hozni, medikelni.

Mesterlövész

Sniper - forgó tolózáras ismétlőfegyvert használó játékos. A snipereknek kötelező a működőképes másodlagos fegyver megléte és a szervező által meghatározott 20-30 méteres minimális rálövési távolság betartása a sniper replikával.

Mid-Cap

Közepes kapacitású tár (kb. 80-200 db BB-t tud befogadni).

MilSim

Military Simulation - olyan játékmód, mely a valódi katonai hierarchiát és stratégiákat modellező játékmenetet ad meg. Alapja, hogy a játékos minden a játékban szükséges felszerelésével lép  játékba, a játék területét csak indokolt esetben hagyja el. Szervező szigorított dress code-ot határozhat meg és korlátozásokat szabhat, pl. BB limit, tár limit, egységes felszerelés, raj szintű mozgás. Követelmény a szabályszerű rádió kommunikáció és a parancsnoki lánc betartása.
A MilSim2023 szabályrendszer részletes leírással szolgál.

Mobil visszaálló pont

Mobil VÁP - a játékba lépés mozgó pontja a játéktéren. Többnyire valamilyen eszközhöz (pl.: muníciót tartalmazó láda, épített előretolt fedezék), járműhöz (pl.: helikoptert jelző járműhöz), vagy személyhez (jellemzően oldalparancsnok) köthető. Ezen a ponton lehet újra játékba lépni. A szervező egyéni döntése alapján támadható, vagy védett (nem támadható) objektum.

Motoros tár

Villanymotoros felhúzó szerkezettel és esetenként hangvezérléssel ellátott nagykapacitású tár.