Válasszon nyelvet

#hashtagek

#airsoft
158 poszt
#arahse
124 poszt
#szu_airsoft
122 poszt
#BLSAirsoft
107 poszt
#blsjatekszervezes
105 poszt
#AirsoftMagazin
103 poszt
#arahseairsoft
103 poszt
#csiktorfoto
98 poszt
  Bejelentkezés

ASZ2023 Fogalomtár

 
Keresés a fogalomtárban
Fogalom Definíció
Hajtógáz

Gázos üzemmódú fegyverekben használt anyag (gáz), amely cseppfolyósan kerül áttöltésre. Egy palackból vagy kapszulával, patronban töltve töltjük a tárba . A hajtógáz légneművé történő átalakulás során használt hirtelen nyomás változást használjuk a működés során (táguló közeg). Számos kategóriája van: 

Halott játékos

A szabályosan lelőtt játékos a kivérzési idő elteltével, a megkéselt játékos, gránát, vagy egyéb “robbanás” miatt meghalt játékos. Nem medikelhető, vissza kell állnia. A halott nem támasztható fel. Halott játékos nem beszél, információt nem adhat át senkinek!

Hangjelzéssel működő gránát

Az éles kézigránát robbanását hangeffektussal imitáló gránát. Tipikus fajtája: Thunder B. Használata minden esetben csak a szervező előzetes engedélye és szabályai szerint lehetséges. Figyelj rá, hogy a gránáttól nem csak az ellenfél lesz halott játékos.

Hangtompító

Silencer - a lövés hanghatását csillapító csőtoldat. Az airsoft-ban használt hangtompítók többsége dummy, csak díszítő funkciója van. A béléssel rendelkezők egy része tudja csillapítani a fegyver hangját. Léteznek traceres, torkolattűz imitációs, chrono, illetve powerup és füstölős (smokecap) változatok is.

HardSim
Nehezített katonai szimuláció, a milsim realisztikusabb szintje.
Szinonímák - Hard MilSim
Hi-Cap

Kézi felhúzószerkezettel ellátott, nagykapacitású tár (300+ BB).

Hőkamera

F.L.I.R. - a hőkamera hőképet lát, tehát képes érzékelni az általa megfigyelt terület hőkibocsátását, az itt megjelenő emberek, állatok, járművek környezettől eltérő hőmérsékletét. Mindezt megjeleníti a látható fény tartományába átalakított képen. A hőkamera passzív eszköz, működése során semmilyen sugárzást nem bocsát ki. Használata mindig a szervező előzetes engedélye és szabályai szerint lehetséges.

Holosight

Holographic Sight, Holo - holografikus megvilágítású célzó optika. Beállítást követően két nyitott szemmel nézve az ellenfél játékosra irányítva célzott lövés leadására alkalmas.
A replikák nem holografikusak, külsőre hasonlítanak az eredetihez de működésüket tekintve szinte kivétel nélkül a red-dot irányzékok.

Hop-Up, hopup

A replika adagolásának és lövőképességének fő eleme, a BB perdítésével stabilizálja a lőképet és lőtávolságot. A BB tárból történő adagolását meghatározza, a replika belsejének és működésének elengedhetetlen eleme.

hopup

HPA

High Pressured Air - a green gas-hoz hasonló elven működő de sűrített, nagynyomású levegőt használó fegyverek gyűjtőneve. Működéséhez egy nagynyomású regulátorral (nyomásszabályozóval) ellátott palackra, egy line-ra (köldökzsinór, nagynyomású tömlő) és speciális csatlakozószeleppel ellátot tárra, vagy HPA enginere van szükség. Előnye a gázos fegyverekkel szemben, hogy hőmérséklet függetlenül folyamatosan ugyanazt a beállított energiát és sebességet képes biztosítani akár nagy tűzgyorsaság mellett is. (nincs fagyás effekt) 
Beszerzése költséges, jellemzően a paraméterezhető teljesítménye miatt kevésbé elfogadott kategória. A kronózást követően  tournament lock használatát írhatja elő a szervező.