#hashtagek

#arahse
117 poszt
#airsoft
107 poszt
#szu_airsoft
100 poszt
#arahseairsoft
96 poszt
#csypanther
88 poszt
#BLSAirsoft
78 poszt
  Bejelentkezés

ASZ2023 Fogalomtár

 
Keresés a fogalomtárban
Fogalom Definíció
Karabély

Gépkarabély, carbine, a puskánál rövidebb csövű fegyver. A köznyelv az öntöltőt félautomatának, az önműködőt automatának vagy gépkarabélynak hívja.

Karakter

LARP jellegű, típusú játékban a játékosok által alakított karakterek PC (player character), illetve beavatott játékosok, vagy szervezők által alakított NPC (non-player character; nem játékos karakter). Szituációs játékban menet közben alakul a személyisége, érdekei, személyiségjegyei. Cosplay, vagy LARP típusú játékban továbbá a játékos megjelenése is átgondolt, kialakított és a karakterhez illő.

Késelés

Gumikéssel, vagy a szervező által meghatározott egyéb eszközzel szabályosan (érintve, nem dobva) végrehajtott, nem medikelhető sebesülést (halált) okozó cselekedet. Éles kés, szúró, vágó eszköz használata mindig TILOS.

Kézjelek

A játékos számos olyan helyzetbe kerülhet a harcérintkezés során, mikor hangtalanul, minden zajkeltés nélkül kell az információt a közelében tartózkodó társaihoz eljuttatnia. Ilyenkor az alapvető taktikai kézjelekkel tudnak kommunikálni egymással továbbadva az információt, utasítást a többieknek. Ezeket jó, ha ismered.

Kiállás

A játékosok azon cselekedete, amikor saját döntésük alapján, valamilyen okból kifolyólag ideiglenesen, vagy véglegesen kivonják magukat az aktív játékból, inaktív státuszba kerülnek. Fontos, hogy ekkor használják a találatjelzőt!

Kivérzés

A találattal induló és az adott szervező által megadott ideig tartó egy helyben tartózkodás. Ha a kivérzési idő sikeres medikelés nélkül letelt, a játékos(ok)nak vissza kell állnia.

Kivonási pont

Kilépési pont, kivonási pont nem feltétlenül azonos a játékból kilépési ponttal. A pont elérése nem minden esetben eredményezi a játékosok kilépését a játékból, vagy a státuszváltást, vagy a feladat teljesítését. A kivonási ponton a feladat elvégzettnek tekinthető, de az is lehet, hogy újabb feladat következik (pl.: be kell várni a szállító járművet).

Kompenzátor

Olyan eszköz a fegyver csövének végén, amely a működés kronozáskarakterisztikáját módosítja. Legtöbb esetben a visszarúgás csökkentése a célja. Az airsoftban leginkább esztétikai funkciója van.

Könyökvédő

Védőeszköz a könyök és az alkar védelmére. Opcionális kiegészítő, járműben, épületben hasznos.

Kronó

Chronograph - a kilőtt BB lövedékek sebességét mérő és energiáját, tűzgyorsaságát számoló készülék.

Kronózás

A játékosok kötelesek a replika bemérése előtt a saját, játékon használni kívánt tömegü lövedékéhez beállított hop uppal a mérésre jelentkezni. Így a mérést végző szervező valós képet kaphat a replika erejéről.

Joule alapú mérésnél a saját, játékon használni kívánt lövedékkel kell jelentkezni, vagy a tömegét jelezni a kronómester felé, majd mérés előtt védett zóna irányába 1-2 célzott tesztlövést le kell adni, hogy a mérést végző a beállítás helyességéről meggyőződhessen. (overhop, underhop kiszűrés). Sniper, DMR fegyverek esetén javasolt a célzott tesztlövések során a távolságbecslést is elvégeztetni a játékossal, hogy a minimum lőtávolságot maradéktalanul be tudja tartani.