Válasszon nyelvet

#hashtagek

#airsoft
158 poszt
#arahse
124 poszt
#szu_airsoft
122 poszt
#BLSAirsoft
107 poszt
#blsjatekszervezes
105 poszt
#AirsoftMagazin
103 poszt
#arahseairsoft
103 poszt
#csiktorfoto
98 poszt
  Bejelentkezés

ASZ2023 Fogalomtár

 
Keresés a fogalomtárban
Fogalom Definíció
Sátorvas

Az elsütőbillentyűt (helytelenül: “ravaszt”) védő keret. 

Sebesült játékos

Akit BB-vel eltaláltak. A sebesült játékos egyéb szabályi tiltások kivételével medikelhető, azza valójában nem sérült meg, csak eljátsza.

Sérült játékos

Aki a játék során valós sérülést szenved (bokaficam, vágás, törés, zúzódás, stb.). Minden esetben azonnal jelezni kell a szervezőnek, szükség esetén szakszerű orvosi ellátást igényel(het)!

Shemagh

“Arab kendő” egyes játékokon az autentikus viselethez előírt kendő. Fejre kötve, vagy nyaksálként viselhető.

Shotgun elv

Amikor egy lövéssel több BB-t lövünk ki egyszerre az adott célterületet beteritve ezzel (pl: shotgun, 40mm gránátvető). 

Speedsoft

Egy csapatmunkára összpontosító, gyors airsoft játékstílus és játék típus. A gyors döntésre, gyorsaságra, kreativitásra, a hatékonyságra és a csapatmunkára helyezi a hangsúlyt. Általában szimetrikusan épített, beltéri, esetleg kültéri pályán játsszák, a körök 3-5 percesek és nagy intenzitásúak. Versenysport irányban fejlődött, így a pályán a játékosokat minden oldalról bíró figyelni.

Springes fegyver

Rúgós replika - kézi erővel feszített rugó által üzemeltetett airsoft fegyver.

Stroboszkóp

Szabad szemmel látható fénysugár. Általában LED lámpa villogó üzemmódja, mely az ellenfél játékos látásának szabályos és biztonságos megzavarására alkalmas. Egyes játékosoknál a fényhatás epilepsziás rohamot válthat ki; aki erre hajlamos, ezt a játék megkezdése előtt köteles jelezni a szervezőnek, aki ilyen esetben korlátozhatja a stroboszkóp használatát.

Szakaszparancsnok

A rábízott rajokat irányítja vele kapcsolatban a Rajpanacsnok áll, közvetlenül az Oldalparancsnok alá tartozik és neki jelent, tőle vesz fel parancsot. Utasításait maradéktalanul teljesítei kell.

Szeletelés

A játékos által be nem látható területnek (pl: sarok másik oldala) a test-láb-kéz és szemmozgással, kidőléssel és oldal irányú lépésekkel történő átvizsgálása, a területen lévő célpont(ok) azonosítása a célzott (egyes)lövés leadását megelőzően.

Szemvédelem

Az elsődleges és alapszabály. Enélkül airsoft fegyvert kézbe venni és használni súlyosan balesetveszélyes. Megfelelő szemvédelem nélkül egy játékos sem tartózkodhat a biztonságos területen kívül.
Csak minősített védőeszközt használjunk. EN 166 (B) vagy ANSI Z87 (+).

Szervező

Játékmester, a rendezvény teljes területén a játékmenetben és minden játékkal kapcsolatos probléma megoldásában illetékes és felelős személy.

Szervező hatásköre

A teljesség igénye nélkül:

  • Módosíthatja a játék helyszínét, a játéktér méretét,  a játék időtartamát, játékmenetet,
    Átirányíthat játékosokat a másik csapatba.
  • Meghatározhatja és a játék során megváltoztathatja a játékba bevinni kívánt fegyverek és felszerelések körét, mennyiségét.
  • Eldöntheti, hogy a megjelent játékos megfelel e a kiírt játék feltételeknek (kizárhat a játékból, stb).
  • Betartja és betartatja a közte és a játékos között létrejött szerződésen alapuló kölcsönös kötelezettségeket.
  • Biztosítja a balesetmentes játék körülményeit és feltételeit, probléma, baleset esetén intézkedik a mentésről és az elhárításról.
Szimmetrikus felállás

Az egymás ellen játszó oldalak kiegyenlített felállása azonos létszámmal, esetleg azonos feltételekkel (pl.: BB vagy fegyverlimit).