Válasszon nyelvet

#hashtagek

#airsoft
158 poszt
#arahse
124 poszt
#szu_airsoft
122 poszt
#BLSAirsoft
107 poszt
#blsjatekszervezes
105 poszt
#arahseairsoft
103 poszt
#AirsoftMagazin
103 poszt
#csiktorfoto
98 poszt
  Bejelentkezés

ASZ2023 Fogalomtár

 
Keresés a fogalomtárban
Fogalom Definíció
Back Spin

Sajátperdület, a hop-up gumin lévő surlódó felület, amikor a BB-hez ér, azt megforgatja a tömegközéppontja körül. A kirepülő BB-nek, így perdületre lesz, ami stabilizálja a röppályáját. (Ettől repül messzebbre)

Balanszolás

Differenciálás, vagy kiegyenlítés, a szervezőnek számos lehetősége van arra, hogy a játékmenetbe belenyúlva a játékélmény érdekében kiegyenlítse a kialakult erőfölénybeli eltéréseket. (Pl.: ha távozó játékosok miatt nincs egyenlő létszám, akkor újraosztja a játékosokat, korlátozza a tárak számát, a használható fegyvereket.)

Ballisztika

A mozgásban lévő tárgyak röppályáját vizsgáló tudományág. Segítségével meghatározható a kilőtt lövedék várható útja és a becsapódás helye, távolsága. Airsoft esetén arra törekszünk, hogy a kilőtt BB a lehető legtovább haladjon egyenes vonalban a cél felé, ellentétben a valódi tűzfegyverek parabolikus pályájával.

Baráti tűz

Friendly fire - Amikor a játékos a vele egy oldalon harcoló/játszó játékos társát meglövi, vagy más szabályos módon leküzdi, azt baráti tűznek hívjuk. Minden esetben a szervező által meghatározottak szerint minősül találatnak, ez játékonként eltérő lehet!

Bázis, vagy HQ

A játéktér azon pontja, ahol az adott oldal irányítása működik. Többnyire ez visszaálló pontként is funkcionál. A szervező egyéni döntése alapján támadható, vagy védett (nem támadható) objektum.

BB

Eredetileg a Ball Bearing kifejezésből keletkezett a BB megnevezés. Az airsoft őse csapágygólyóval működő kiképzésre használt fegyver replika volt. Később Japánban elkészítették az első valódi airsoft változatot ami már müanyag lövedékkel működött és hop-up rendszerrel volt ellátva.
A BB műanyag gömblövedék, ez az Airsoft replikák lövedéke, ezt lövik ki a fegyverek. Magyarországon csak a 6 mm átmérőjű BB használható az airsoft rendezvényeken.

BB limit

Adott játékon engedélyezett BB mennyiségi korlát. 
A játékmenet megakadását hivatott megelőzni, illetve a játékosok számára nagyobb kihívást jelent a célzott lövés elérése érdekében.

 

BB szóró gránát

Olyan gránát, amely az elműködését a minden irányba kirepülő BB-vel jelzi. Lehet rugós vagy gázos hajtású.

Becsapódási energia

Az energia érték adja meg, hogy a csőtorkolatból kilépő, kilőtt lövedék sebesség és tömege által egy adott felületre mekkora energiát ad át a becsapódás során. Ezt érzed, amikor eltalálnak.

Becsapódási pont

Point of Impact - ahova a BB becsapódik, amit eltalált pontosan.

Becsillanásgátló

Killflash, csillogásgátló - optikára szerelhető külső egység, célja, hogy távolról az optika üvegén megcsillanó (nap) fényt megtörje az álcázás elősegítése érdekében.

Bejárat

A szervező által kijelölt belépési pont(ok) a rendezvény területére. Innentől már a rendezvényen veszünk részt és ahhoz meghatározott szabályok és feltételek érvényesek ránk nézve is.

Belövési hely

A játéktéren az a szervező által kijelölt biztonságos hely, ahol a fegyvereket és egyéb játékeszközöket ki lehet próbálni, beállításukat el lehet végezni.

Belső cső

Inner Barrel - a BB méretéhez, belső átmérőjében igazodó belső cső a replika belsejében. Hosszban átmérőben és egyéb tulajdonságaiban eltérhet.  Elsütéskor ezen keresztül távozik a BB a replikából. Belső Minősége meghatározza a lövés pontosságát.

BFG

Blank Firing Grenade - jellemzően pirotechnikai elven működő hangjelző-gránát. Vaktöltény, vagy egyéb piropatron elműködtetésével keltenek hanghatást. Használata minden esetben a szervező előzetes engedélye esetén lehetséges!

Binary

Tüzelési mód, elektromos módon történő olyan lövési mód amely során az elsütőbillentyű elengedése során is leadunk egy lövést. Gyakorlatilag kettes tűzcsapás megfelelője. Az elsütőbillentyű elhúzásakor és elengedésekor is történik 1-1 lövés, tehát 1 elhúzás 2 lövés. Különös figyelmet igényel olyan játékon, ahol az egyszerre leadott lövések számát a szervező korlátozza. Semmi esetre sem tekinthető egyeslövésnek.

Bio BB

Olyan BB, amiben kevesebb a mesterséges alapú műanyag, ezért környezetbarátabb. Könnyebben törik, ezért veszélyesebb a rácsos védőeszközök használata esetén.

Biztonsági zóna

Safe zone - nem játszható terület, ahol tárat és BB-t a fegyverbe tenni,  lövést leadni TILOS. Tipikusan ilyen területek a parkoló, gyülekező területek.

Biztosító

Safety - az elsütő szerkezet része, segítségével mechanikus állítással blokkolható a lövés kiváltása és/vagy feszteleníthető az elsütő mechanika.

Black Gas

Fekete gáz - palackos kiszerelésű gázok között a legnagyobb nyomású. Kifejezetten hideg időre javasolt, -5 és 15 Celsius fok felett. 15 Celsius fok felett a legtöbb fegyver tárja nem bírja a nyomását. 20 Celsius fokon 14 bar körüli nyomása van.