Válasszon nyelvet

#hashtagek

#airsoft
158 poszt
#arahse
124 poszt
#szu_airsoft
122 poszt
#BLSAirsoft
107 poszt
#blsjatekszervezes
105 poszt
#AirsoftMagazin
103 poszt
#arahseairsoft
103 poszt
#csiktorfoto
98 poszt
  Bejelentkezés

ASZ2023 Fogalomtár

 
Keresés a fogalomtárban
Fogalom Definíció
R-Hop

Egyedi hop up megoldás, amely során egy gumi darab (patch) kerül közvetlenül elhelyezésre a belső csőre. 

Raj szintű mozgás

3 főnél nagyobb létszámú egy oldalon játszó csapat közös, irányított, “harcszerű” mozgása a terepen.

Rajparancsnok

3 főnél nagyobb létszámú, azonos oldalon játszó játékosokból álló csapat (raj) kijelölt, vagy önjelölt vezetője.

Rálövési távolság

A távolság amelyen kívül adhatok le lövéseket és ezen belül a célpontra (személy vagy jármű) nem adható le lövés. Főleg Sniper, DMR fegyverek esetében van jelentősége

Real-Cap

„Realisztikus”, az éles fegyverrel megegyező kapacitású tár (pl: 30 db).

RealSim

Real Simulation - a Milsim játékok továbbfejlesztett változata, ahol a teljes élethűség a cél. Csak gyakorlott és tapasztalt játékosok számára ajánlott. Egyetlen találat jelentheti a játékos számára végleges kiesést is.

Red Gas

Piros gáz - a green gas, zöld gázhoz képest erősebb típus. Hidegebb időben használatos, őszi és tavaszi hűvösebb játékokra javasolt. Nyomása 20 Celsius fokon 12-13 bar közé tehető. Használata 5-20 Celsius fok között javasolt.

Red-dot

Nem nagyító reflex irányzék. Egy fénykibocsátó dióda (LED) fényét egy félig áteresztő szférikus tükör segítségével az optika fókuszába vetíti és ezáltal pontszerűen megvilágított irányzékot hoz létre.
Felépítését tekintve nyitott, a látómezőt kevéssé korlátozó kialakítású berendezés. A vetítési pontja fix, a célra állítása a reflex keret szerelékhez viszonyított elmozdításával (rendszerint hernyócsavarokkal) lehetséges. Két szemmel kell használni.

Reduktor

Funkciójában megegyezik a regulátorral. Feladata a nagy nyomású jellemzően cseppfolyósított gázok keverése, nyomásának csökkentése. Airsoftban és a köznyelvben a regulátorra használt helytelen kifejezés.

Regisztrációs és információs pont

Az airsoft eseményen való részvételhez szükséges adminisztrációs feladatok elvégzésére, illetve információszerzésre biztosított szervezői pont.

Regulátor

Nyomás szabályozó szelep pneumatikus (HPA, CO2) rendszerekhez. Ezt az eszközt a sűrített levegő tartályhoz csatlakoztatva, a HPA rendszerben lévő 2000-3000 PSI nyomást a replika precíz működéséhez szükséges nyomásra csökkenthetjük. Az airsofthoz, paintballhoz kifejlesztett SFR (Super Fast Refresh Rate/ Szupergyors frissítési gyakoriság) regulátorok áteresztő szelepei rendkívül gyors működésűek, ezáltal elkerülhető a gyors ismételt lövések közbeni nyomás esés/droppolás, ami előfordulhat az egyszerűbb kivitelű regulátorok esetében. HPA rendszert Regulátor nélkül, vagy nem megfelelő szabályozatlan regulátorral használni TILOS! 
A regulátorok alkalmasak a tournament lock fogadására, illetve akár gyorskötegelővel is meggátolható a szabályozószelep illetéktelenek általi hozzáférése. A regulátor szerepe az állandó és egyenletes nyomású levegő ellátás biztosítása. 

 

Replika

Replica - airsoft fegyver, vagy eszköz megnevezése, az eredeti fegyver, vagy eszköz utánzatára utal.

Réslövés

Bármely fej méretűnél kisebb nyíláson át, távolról (minimum 3 méter) leadott lövés, amely alkalmas az ellenfél játékos leküzdésére. 

ROF

Rate of Fire - A tűzgyorsaság a fegyver gyorsaságát jelenti, miszerint egy időegység alatt hány lövést képes leadni:

  • Rounds Per Minute (RPM): a percenként leadott lövések száma.
  • Round Per Second (RPS): a másodpercenként leadott lövések száma.