Izaberite vaš jezik

  Sign In

ASZ2023 Fogalomtár

 
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Term Definition
40 mm-es airsoft gránátvető

Egy vagy több vetőcsövet tartalmazó, többnyire egyszerre 18-200 BB-t kilövő szerkezet. A pirotechnikai működési elvű, valamint a gumilabdát, paintball lövedéket, szivacsot kilövő gránát használata szervezői engedélyhez kötött, balesetveszélyes lehet. 

AEG

Automata elektromos légfegyver (Automatic Electric Gun). Azon airsoft replikák gyűjtőneve, amelyek működtetéséhez akkumulátort és motoros, elektronikus légsűrítést alkalmaznak.

AEP

Automata elektromos airsoft pisztoly (Automatic Electric Pistol). Azon airsoft replikák gyűjtőneve, amelyek működtetéséhez akkumulátor és motoros, elektronikus légsűrítést alkalmaznak. AEG-hez hasonló működés, pisztoly méretben.

Airsoft

Harcászati jellegű, taktikai hobbi sport, szabadidős tevékenység, melyet kis torkolati energiájú légfegyver kategóriába sorolható, kifejezetten erre a célra épített replikák használatával űznek.

Airsoft fegyver replika ürítése
  • AEG esetén: tár kivétele, védett és biztonságos zónába történő több egyes lövés leadása, fegyver biztosítása. 
  • GBB esetén: tár üresre lövése védett, biztonságos zónába a zárakasztó/szánakasztó működéséig.
Airsoft légfegyver

6mm-es BB gömblövedéket kilövő, hatályos jogszabály szerint szabadon vásárolható és tartható, kifejezetten airsoft célra gyártott légfegyver.

Synonyms - airsoft replika
Akkumulátor (típusok)

NiCd, NiMH, LiPo, LiFePo, Li-ion.

  • NiCd: minden töltés előtt meríteni kell, memória effektus miatt az élettartama erősen véges, hideget rosszul viseli.
  • NiMH: töltés előtti merítés javasolt, hideget gyengén viseli. Memória effekt kevésbé érvényes rá.
  • LiPo: gyorsan és könnyen tölthető, nagy áramú, hideget elviselhető módon tűri, túltöltésre rendkívül érzékeny és akár öngyulladhat, felfúvódott akkut ne használj.
  • LiFePo: a lítium vasfoszfát, a Li-ion és Li-Po cellákkal ellentétben túltöltés, rövidzárlat és mechanikai behatás esetén sem kapnak önmaguktól lángra.
  • Li-ion: a legkönnyeb és legtartósabb akkumlátorok, memória-effektus nélkül, így nem kell teljesen lemeríteni őket, bármikor tölthetőek 
Aktív fülhallgató

Fülvédő berendezés, amely külső zajokat mikrofonnal felvéve zajerősítve add vissza használójának miközben bizonyos frekvenciájú- és erősségű külső zajokat a fül védelme érdekében tompít.

Aktív játékos

A játékmenetben aktív státuszú játékosnak aktív befolyása van a játékmenetre, abban döntéseivel és cselekedeteivel részt vesz, valamint a játék eseményei hatnak rá. Teljes értékű interakciót folytathat. Sérülés nélküli, vagy meggyógyult játékosok, akikre egyéb státuszt befolyásoló szabály (pl. sebesülés, stb.) nem vonatkozik.

Aktív játéktér

A játéktér azon része, amire külön, vagy szigorúbb előírások nem vonatkoznak, a játékosok játék céljára használhatják.

AN/PEQ-15

Többfunkciós célmegjelelölő eszköz replikája. Általában lámpa + lézer + IR lámpa. A Lézer használata Magyarországon TILOS! Külföldi rendezvényeken az ott irányadó törvényi szabályozások figyelembevételével használható.

Arcvédelem

Teljes arcot vagy arcrészt, fogakat eltakaró védőeszköz. Használata erősen ajánlott, a lövés ereje képes fogat törni!
Típusa: fém rácsos, műanyag, teljes arcmaszk(beépített szemvédelemmel), neoprén és egyéb szövet

ASZ2023

Airsoft Szabályrendszer 2023 - a MASZ2015-re épülő moduláris szabályrendszer, amely kiegészíti, modernizálja és modularizálja az airsoft szabályokat.

Aszimmetrikus, vagy kiegyenlítetlen felállás

A játékosok által alkotott oldalak eltérő létszámmal, esetleg eltérő feltételekkel, erőviszonyokkal állnak fel (pl.: BB vagy fegyverlimit)

Automata sorozatlövés

A sorozatlövő képességet, illetve a tüzelési módot jelöli. Az automata módban leadott lövés azt jelenti, amikor az elsütőbillentyű elhúzásakor a fegyver folyamatosan (automata módon) lő, amíg az elsütő billentyűt el nem engedjük vagy ki nem fogy a BB.

Back Spin

Sajátperdület, a hop-up gumin lévő surlódó felület, amikor a BB-hez ér, azt megforgatja a tömegközéppontja körül. A kirepülő BB-nek, így perdületre lesz, ami stabilizálja a röppályáját. (Ettől repül messzebbre)

Balanszolás

Differenciálás, vagy kiegyenlítés, a szervezőnek számos lehetősége van arra, hogy a játékmenetbe belenyúlva a játékélmény érdekében kiegyenlítse a kialakult erőfölénybeli eltéréseket. (Pl.: ha távozó játékosok miatt nincs egyenlő létszám, akkor újraosztja a játékosokat, korlátozza a tárak számát, a használható fegyvereket.)

Ballisztika

A mozgásban lévő tárgyak röppályáját vizsgáló tudományág. Segítségével meghatározható a kilőtt lövedék várható útja és a becsapódás helye, távolsága. Airsoft esetén arra törekszünk, hogy a kilőtt BB a lehető legtovább haladjon egyenes vonalban a cél felé, ellentétben a valódi tűzfegyverek parabolikus pályájával.

Baráti tűz

Friendly fire - Amikor a játékos a vele egy oldalon harcoló/játszó játékos társát meglövi, vagy más szabályos módon leküzdi, azt baráti tűznek hívjuk. Minden esetben a szervező által meghatározottak szerint minősül találatnak, ez játékonként eltérő lehet!

Bázis, vagy HQ

A játéktér azon pontja, ahol az adott oldal irányítása működik. Többnyire ez visszaálló pontként is funkcionál. A szervező egyéni döntése alapján támadható, vagy védett (nem támadható) objektum.